Conclou amb èxit el Congrés sobre menors i privacitat a Internet

Més de dues-centes persones van donar-se cita en aquesta jornada sobre la privacitat dels menors a la xarxa. Després de mesos d’intensa preparació, el passat 18 de novembre es va celebrar el “Congrés Menors, Internet i Tecnologies: Créixer i conviure en un món digital”. Una qüestió controvertida, tal i com va expressar Maria Àngels Barbarà, directora de l’APDCAT: “als joves els interessa la privacitat però l’entenen de manera diferent als adults”. L’èxit de convocatòria demostra l’interès que desperta aquesta qüestió que, segons la mateixa directora, requereix més implicació de l’escola i la família, els centres motors que han de dotar els menors dels valors necessaris per afrontar els nous reptes de forma responsable i segura.

Una quinzena d’experts van participar al llarg de les més de cinc hores de debat, posant sobre la taula quatre grans idees. En primer lloc, van coincidir en el ventall d’oportunitats que ofereixen les noves tecnologies, que han de ser abordades en un sentit positiu i constructiu. També es va fer especial èmfasi en la importància de formar els joves en habilitats digitals i transmetre’ls valors i criteris, tant des de l’escola com des de la família. Finalment, es van posar de manifest els resultats positius en la prevenció i gestió de conflictes, com el fet que els joves són cada vegada més conscients dels riscos associats a l’ús de les tecnologies digitals.

Un grup d’estudiants de Secundària van ser els primers protagonistes de la jornada. Els joves van debatre entorn un vídeo on explicaven la seves experiències més personals amb les tecnologies i tot seguit van donar el relleu a les taules d’experts. Aquestes són algunes de les frases més destacades que es van poder sentir:

Sobre les oportunitats de les tecnologies digitals 

Maria Àngels Barbarà, directora de l’APDCAT Maria Àngels Barbarà_Congrés APDCAT

“Els menors es relacionen tecnològicament i conformen a través de la xarxa la imatge que volen que els altres tinguin d’ells. Perquè el seu creixement sigui sostingut i coherent, la configuració del seu ‘jo tecnològic’ s’ha de desenvolupar paral·lelament i de manera coherent amb el seu ‘jo offline’”.

Genís Roca, expert en Internet i transformació digital Genís Roca_Congrés APDCAT

Som la primera generació en què la transferència tecnològica no és de pares a fills, sinó de fills a pares. I això altera les normes d’autoritat i referència. Malgrat això, els hem d’ajudar a tenir criteri davant de la informació i de l’actuació, i sobre tot animar-los a gaudir del seu futur digital”.

 

Sobre un rol més proactiu de la família

Josep Josep Manuel Prats_Congrés APDCATManuel Prats, president Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes d’Escoles Lliures (FAPEL)

Hem de fer un pas endavant i preocupar-nos per tenir un coneixement de les xarxes. Hem de fer saber als nostres fills que han de fer el seu camí, dins unes normes i tenint present el valor en la seva informació personal”.


Andreu Van den Eynde Adroer
, advocat penalista Andreu Van den Eynde Adroer_Congrés APDCAT

“Tot i que el delicte cibernètic està en el punt de mira en l’últim codi penal, la millor prevenció és la familiar. Com a pares, hem de saber més sobre la privacitat dels nostres fills a la xarxa”.

 

Sobre l’educació en tecnologia i valors

Eduard Vallory, president Centre UNESCO de Catalunya Eduard Vallory_Congrés APDCAT

“Hem de fer una educació basada en el fer, practicar i explicar, on els educadors acompanyin als joves a abordar la dimensió ètica i social de les tecnologies existents i de les que vindran”.

 

Anna Folch, presidenta d’UNICEF Catalunya Anna Folch_Congrés APDCAT

“Iniciatives d’aquest tipus orientades a protegir els drets de la infància són essencials, ja que sovint s’oblida que els nens són subjectes de drets. Hem de treballar des de la perspectiva de protecció però també des de la promoció dels valors educatius i recreatius davant les tecnologies”.

Josep Lluís Queralt, director Institut Baix Camp de ReusJosep Lluís Queralt_Congrés APDCAT

“L’acompanyament per la maduresa tecnològica des dels centres s’ha de veure com una oportunitat. Els alumnes estan més motivats, són més actius i podem incidir en la dimensió ètica i en el comportament en relació l’ús de les tecnologies”.

 

Sobre l’impacte positiu de la prevenció i la gestió de conflictes

Xavier Gatius, Xavier Gatius_Congrés APDCATdirector general del CESICAT

Els joves són més crítics i conscients en l’ús i comportament a Internet: fa un any el 50% dels joves de 7 a 9 anys no tenien inconvenient en compartir i cedir informació personal a la xarxa, al 2015 el percentatge ha caigut fins al 25 i 30%”.


Ferran ResiFerran Resina_Congrés APDCATna
, sotsinspector de l’Àrea Tècnica de Proximitat dels Mossos d’Esquadra

“En delictes com el grooming, cada cop passem més de fets consumats a casos de temptativa, perquè els joves són conscients, ho identifiquen i ho comuniquen”.