El projecte Menors, Internet i Tecnologies segueix el curs 2018 – 2019

Seguim l’activitat del projecte Menors, Internet i tecnologies: créixer i conviure en un món digital als centres educatius, per al curs 2018-2019. El vam iniciar visitant escoles que ja formen part de la tradició del nostre projecte, ja que any rere any ens demanen que impartim la sessió als seus alumnes, com per exemple l’escola Casa Nostra de Banyoles i l’Institut Baix Montseny de Sant Celoni.

En les nostres visites tractem els aspectes que més preocupen els menors com ara què es fa amb les seves dades a la xarxa, com evitar situacions de risc o assetjament, o com compartir la informació i quina responsabilitat tenen en fer-ho.

Continuem amb aquesta tasca engrescadora amb els joves!

Us animem a participar-hi!

Institut Narcís Oller de Valls

INS NARCÍS OLLER, VALLS

Enguany tornem a l’Institut Narcís Oller, de Valls. El primer que cal destacar és la participació dels alumnes de 1r d’ESO, dividits en 5 grups, així com l’interès del professorat perquè els alumnes adquireixin la màxima formació possible per fer un ús adequat de la informació personal a les xarxes socials.   

Els alumnes van ser molt participatius i ens van posar molts exemples reals que els havien passat. Ens explicaven que, en determinades ocasions, alguna persona desconeguda havia intentat establir una conversa amb ells. Però van actuar correctament i, com que no coneixien aquestes persones i van investigar una mica el seu perfil, com a precaució els van bloquejar.  

També van fer referència a alguns problemes causats per haver facilitat a amics seus la seva contrasenya d’accés als seus perfils de les xarxes socials. Tot plegat, una sessió molt profitosa.

Escola Arrels, Solsona

Escola Arrels, Solsona 2017

En aquesta nova edició del curs 2017-2018, també hem visitat l’escola Arrels de Solsona.

Va ser un sessió molt útil i engrescadora, en què els nens i nenes van participar moltíssim al llarg de l’exposició i es van interessar per saber cóm han de protegir la seva informació personal adequadament. Van fer moltes preguntes sobre què han de fer per protegir les seves dades, especialment quan són a la xarxa. Els vam fer pensar en el fet que sovint es pengen fotos dels amics i s’hi fan comentaris, sense tenir en compte que s’estan fent servir dades personals i que cal demanar-los el consentiment.

Les professores van fer diverses aportacions al llarg de la sessió i van valorar molt positivament la iniciativa.

 

Inici activitat als centres, curs 2017 – 2018

Escola Casa Nostra, Banyoles

Escola Casa Nostra, Banyoles

Escola Mare de Dèu del Carme, Tarragona

 

 

 

 

 

 

Col·legi Mare de Déu del Carme, Tarragona

Ja hem començat l’activitat del projecte Menors, Internet i tecnologies: créixer i conviure en un món digital als centres educatius, per al curs 2017-2018. L’hem iniciat visitant dues escoles que ja formen part de la tradició del nostre projecte, ja que any rere any ens demanen que impartim la sessió als seus alumnes; són l’escola Casa Nostra, de Banyoles, i el col·legi Mare de Déu del Carme, de Tarragona.

En les nostres visites, hem pogut tractar els aspectes que més preocupen els menors: com protegir la seva informació, com detectar si algú està fent un ús incorrecte de la informació que es penja a Internet i com evitar situacions de risc o assetjament a la xarxa.

Felicitem la Direcció i el professorat d’ambdós centres, pel seu interès a protegir la informació personal dels menors a la xarxa i fer-los conscients de la responsabilitat que tenen, quan comparteixen la informació pròpia i la de terceres persones.

 

 

 

 

 

 

 

 

Escola Divina Providència, Mataró

Escola Divina Providència, Mataró

 

 

 

 

 

 

En la nostra visita als alumnes de 1r i 2n d’ESO de l’Escola Divina Providència, de Mataró, ja d’inici vam detectar la bona preparació prèvia que havien rebut del professorat sobre aquesta matèria. Ho vam poder confirmar després amb les intervencions dels alumnes, tant en l’activitat de representar una xarxa com en la participació en els mots encreuats.

Els preocupaven molt les qüestions vinculades amb les edats mínimes d’accés a les xarxes socials i, també, els casos en què es requeria el consentiment dels pares per fer servir determinades apps (o bé Playstore, jocs… ). Van preguntar, per exemple, què havien de fer si els demanaven incloure moltes dades personals. Els nois i noies eren coneixedors o havien estat advertits sobre la prudència en la publicació d’informació i fotografies, i es mostraven força conscients de la importància també de restringir els “amics” a les xarxes socials.

Des de l’APDCAT, volem felicitar l’escola per tota la tasca feta i pel treball per conscienciar els alumnes de la importància de preservar la seva informació personal a la xarxa.

 

 

 

INS Andreu Nin, El Vendrell

INS Andreu Nin, El VendrellAl llarg de la nostra sessió amb els alumnes de l’INS Andreu Nin, al Vendrell, vam tenir l’oportunitat de constatar l’interès dels menors cap a la privacitat, ja que es van mostrar molt participatius i van fer força aportacions en relació amb la manera en què han de tenir cura de la seva informació personal, quan interactuen a la xarxa.

Van estar molt atents a les nostres aportacions i ens van explicar casos vinculats a la privacitat de les dades personals que s’han publicat als mitjans de comunicació i dels que n’eren molt coneixedors. També van comentar fets relacionats amb la protecció de la informació personal viscuts per persones del seu entorn més proper.

 

Escola Mare de Déu del Carme, Tarragona

Escola Mare de Dèu del Carme, Tarragona

 

 

 

 

 

 

Hem estat a l’escola Mare de Déu del Carme, de Tarragona, en el marc del projecte Menors i Internet.

Les sessions s’han dut a terme simultàniament a les tres línies de 1r i de 2n d’ESO. Vam constatar que l’activitat a la xarxa dels alumnes de 2n d’ESO és molt més important que la dels alumnes de 1r i, si bé també fan servir més aplicacions, encara no s’han trobat amb problemes importants.

Tots els alumnes s’han mostrat molt participatius i conscients que cal estar preparats, perquè tenen clar que créixer en un entorn digital té avantatges però també inconvenients. La Direcció de l’escola té molt present la problemàtica que envolta l’ús de les xarxes socials entre els menors i es preocupa perquè els alumnes les utilitzin sense que això els generi problemes.

L’escola va quedar molt satisfeta amb l’activitat i va mostrar el seu interès per tornar-hi a participar el curs vinent.

Institut Baix Montseny, Sant Celoni

INSTITUT BAIX MONTSENY, SANT CELONIEls alumnes de primer d’ESO de l’Institut Baix Montseny, de Sant Celoni, van intervenir molt activament a la sessió, fent comentaris i preguntes però també aportant experiències pròpies o del seu entorn. Es van mostrar molt col·laboradors i participatius durant tota la sessió formativa i van explicar, també, els problemes que es troben amb el Whatsapp del grup de classe.

INSTITUT BAIX MONTSENY, SANT CELONI 2

En general, són força conscients dels aspectes positius i negatius de l’ús de les tecnologies i comenten que són bastant actius a les xarxes socials, sobretot pel que fa a l’Instagram.

Institut Narcís Oller, Valls

Institut Narcís Oller, VallsHem tornat a Valls. Aquest cop hem visitat l’IES Narcís Oller, concretament les cinc aules de primer d’ESO del centre.

Els alumnes ens han explicat casos vinculats amb les xarxes socials i les tecnologies, que ells mateixos han trobat a Internet o bé que els seus pares els han mostrat per conscienciar-los dels riscos que pot implicar l’ús d’aquestes tecnologies.

A tall d’exemple, ens han comentat un cas de segrest simulat a través del telèfon mòbil i també un cas de sexting (intercanvi d’informació amb contingut sexual) que desembocava en una extorsió. Els alumnes també ens van explicar que persones desconegudes havien intentat contactar amb ells, però que de seguida els havien bloquejat per tallar de soca-rel aquesta conducta estranya.

Tots aquests comentaris i preocupacions dels alumnes posen de relleu la importància creixent que els menors donen a la privacitat i, per tant, la idoneïtat d’insistir en la protecció de la informació personal en l’entorn d’Internet i les technologies.

 

 

Escola Arrels, Solsona

Escola Arrels, Solsona

 

A l’Escola Arrels, de Solsona, els alumnes de 1r d’ESO van ser molt receptius i van mostrar un especial interès en tot el que feia referència a la configuració de la privacitat a les xarxes socials.

Els va preocupar, per exemple, observar que la informació personal es pot publicar de manera totalment oberta a les xarxes. Al final de la sessió, alguns alumnes, de manera particular, fins i tot van preguntar al formador de l’APDCAT què havien de fer per configurar la privacitat a l’Instagram; això vol dir que es van adonar del perill de deixar tota la informació accessible a qualsevol persona.

Va ser una sessió molt profitosa que valorem molt positivament.