Així són els nostres voluntaris

ORIOL VALÈNCIA

oriol valència

L’Oriol és llicenciat en Dret i treballa a  l’àrea d’inspecció de l’APDCAT. Tramita procediments sancionadors i de tutela i realitza inspeccions. Quan li preguntem per la seva funció específica no dubta ni un moment: “Vetllar pel dret fonamental de protecció de dades de les persones denunciants”.

La feina de voluntari en aquesta iniciativa de l’Autoritat és molt diferent del seu habitual paper de vetlla i control. Qualifica el contacte amb els menors i el seu entorn com a molt enriquidor i gratificant: “Es tracta d’un públic molt receptiu. Està clar que aquests nois i noies són uns usuaris avançats en l’àmbit d’Internet i moltes vegades han rebut formació ja sigui a la mateixa escola o a través d’altres iniciatives. No es pot dir que sigui un aspecte que els vingui de nou”.

Han manifestat alguna preocupació especial o si es troben amb problemes a l’hora de fer un ús responsable de la xarxa?

 A la majoria d’ells el que més els atrau d’internet és que poden mirar el que pengen altres persones però, per contra, no els agrada que els altres puguin mirar les seves fotografies i els seus comentaris. Pot resultar contradictori però la majoria ho viuen així.

Com estan valorant la iniciativa?

Doncs una de les satisfaccions més grans que tens és que després, parlant amb els pares, et comenten que els joves ho han trobat interessant i que n’han extret coses positives. El nostre objectiu és que en puguin treure alguns consells, algunes pautes que els puguin ajudar en la seva experiència digital al llarg de la vida.

Com responen els pares i mares?

La realitat és que van molt perduts. Són conscients que els seus fills van un pas per davant en tot aquest món i la majoria no són usuaris de les xarxes socials. I, per tant, també ells et manifesten que moltes vegades se’ls fa una muntanya i necessiten aquestes pautes. Agraeixen que vingui una tercera persona a explicar-los una mica què és el que estan fent els fills i quins són els riscos d’aquestes actuacions i les possibles conseqüències. Notes que necessiten informació per tal d’acompanyar aquests nois i noies.