Voluntaris de l’APDCAT

GLÒRIA FREIXA

DSC_0480

La Glòria és advocada de l’assessoria jurídica de l’APDCAT i encomana entusiasme i vitalitat. La seva feina consisteix a ajudar i solucionar els dubtes d’aquelles entitats que ho sol·liciten i entren dins l’àmbit de competències de l’Autoritat: “Cal que la gent s’apropi a l’Autoritat i utilitzi els mitjans que posem a la seva disposició”, sentencia amb innegable vocació de servei.

Com valores fins ara la feina de voluntària interactuant amb els menors, els professors i les famílies?

D’entrada em sembla fantàstic que  ens coneguin com a responsables d’una iniciativa tan  allunyada del clixé de vigilància i control amb què se’ns identifica gairebé sempre. Participar en un projecte així, que veus que realment ajuda aquests nois i noies i, de passada, contribuir a projectar aquesta imatge positiva de l’APDCAT és molt satisfactori.

Com veus aquests joves? Coneixen realment el terra que trepitgen a internet?

Ells estan convençuts que sí però el cert és que no són gens conscients dels riscos amb què es poden trobar. Però en el fons les coses no han canviat tant. Són exactament com érem nosaltres a la seva edat, amb aquell punt temerari i inconscient de l’adolescència. Jo crec que la gran diferència amb abans és la gran dimensió que agafa tot plegat quan surt a la xarxa.

Com un, en principi, innocent grup de WhatsApp…

Exactament. Qualsevol petita cosa pot convertir-se en una gran muntanya de problemes. Mals entesos, mala utilització de les fotografies o informació compartida, etc.
Les escoles són les que més estan ajudant aquests nois i noies a solucionar el munt de problemes que generen aquests grups. Ho tenen molt més clar que els mateixos pares.

Ja que me’ls cites, com va el contacte amb pares i mares?

El problema és la diferència generacional. Estan absolutament superats per les eines que fan servir els seus fills. El nostre consell és que mirin d’acompanyar-los tal com ho han anat fent en altres etapes del seu aprenentatge. Amb un mínim seguiment i fixant-se en el seu comportament a casa, n’hi ha d’haver prou. No fa falta que es donin d’alta de res ni es facin d’un grup de Facebook. No cal.